Είναι πολύ πιο εύκολο απ’ότι φανταζόσαστε, να φτιάξετε τις δικές σας, σπιτικές ελιές!
Οι αναλογίες θα είναι με βάση τα 10 κιλά.
- Χαρακώνουμε τις ελιές κατά μήκος σε δύο ή τρεις μεριές.
- Τις βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό για να ξεπικρίσουν 10-15 ημέρες.
- Αλλάζουμε το νερό κάθε 3 μέρες.
- Μετά τις βγάζουμε από το νερό και τις τοποθετούμε σε μια λεκάνη με αλάτι ημίχοντρο για 24 ώρες.
- Τις βάζουμε σε ένα κιούπι ή ένα πλαστικό δοχείο και ανά 10 κιλά ελιές προσθέτουμε 2 κιλά ξίδι και 250 γραμ. Ελαιόλαδο.
- Εάν δεν έχουν σκεπαστεί όλες με το ξίδι και το ελαιόλαδο, προσθέτουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τελείως και τις αφήνουμε μόνιμα μέσα στο δοχείο.
Μέρα με τη μέρα η διαφορά στη γεύση θα είναι αισθητή.
Η άλμη μέσα στην οποία τοποθετούνται οι ελιές για να ξεπικρίσουν ειναι καλή πηγή πολυφαινολών. Γι’αυτό, μην την πετάτε. Χρησιμοποιηστε τη για μαρινάδες, ως ζωμό για μαγειρευτά κρέατα ή για λαδόξιδο στις σαλάτες.
Ως γνωστόν όλες οι ελιές είναι καλές πηγές ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, νατρίου και βιταμινών Α και Ε.